E foarte dezamăgit de oameni!

Mircea V., Sibiu: „Vă cer ajutorul, știu că sunteți terapeut cu experiență. Am printre cunoștințele mele, un adolescent al cărui tată trece printr-o situație delicată, mai exact e la închisoare. Nu știu, de fapt, pentru cine e mai delicată situația, pentru copil sau pentru părinte. Aș vrea să îl încurajez cumva pe băiat, dar nu-mi găsesc cuvintele. Are privirea pierdută, parcă stă să plângă și spune că e foarte dezamăgit de oameni, că nu mai poate aprecia niciun om. E tot timpul serios, parcă are cu 10 ani în plus. Ce ar trebui să înțeleagă el în situația asta, ca să poată depăși criza? Vă mulțumesc mult.”

Lelia Marcu: Acel copil are nevoie de terapie. Un sentiment de dezamăgire de acest gen poate duce la multe decizii neinspirate, de speriat chiar. Pașii spre sinucidere, la copii, se fac foarte repede și foarte ușor. Nici ei nu cred că se va ajunge până la punctul final, astfel încât încearcă, simulează sinuciderea până la realizarea ei pe deplin, fie de voie, fie că nu mai pot da înapoi. Profesorii au o mare responsabilitate în această privință și consider că orice profesor care nu sesizează la timp problemele acestea și mai ales nu le comunică părinților, ar trebui condamnați cât mai aspru posibil.