Îți poate face cineva prostii, ca să îți ia sporul casei?

  • admin 

M.S. București: Doamne ajută! Am și eu o întrebare: îți poate face cineva prostii, ca să îți ia sporul casei? Eu cred ca asta face chiar mama mea, pentru că nu o suportă pe soția mea. S-au întâmplat foarte multe lucruri rele și am pierdut cam tot ce am avut, până și copilului îi merge rău. Ne-am rugat, peste tot am fost pe la biserici, ne-am dus la preoți, și la Maslu, și la dezlegări… Nimic nu a ajutat. Nu știu ce se mai poate face, probabil că e ceva care nu se va mai rezolva niciodată. Vă mulțumesc!”

Lelia Marcu: O situație de genul acesta pare destul de complicată, deși ea e simplă, doar rezultatele sunt complicate, mai exact, dezastruoase și par de neoprit. Sfinții ne învață că tocmai această credință că nu se mai poate face nimic și că nu se poate dezlega, face lucrurile să rămână așa. Câteodată, din rațiuni știute doar de Dumnezeu, se poate ajunge și aici cu tot cu dezlegări și Sf. Maslu, spovedit și împărtășit. Există mai multe variante la care m-aș gândi și la care m-aș bucura să reflectați și dvs și soția dvs, cu toată seriozitatea și sinceritatea de sine, ca să putem merge înainte și nu înapoi, ca până acum.

1. Foarte probabil ca mama dvs. să nu fie vinovată de o astfel de faptă, situație în care e firesc ca, dând vina pe dânsa, să nu se dezlege. E un păcat mare a da vina pe cineva, mai ales cu astfel de lucruri, fără să existe consecințe. Am întâlnit destule cazuri de acest gen, situații în care sarsailă parcă-și bagă coada, ne pune în minte că e posibil ca cineva să ne fi făcut ceva rău, după care, dacă ne-am aplecat spre acest gând, face ca lucrurile să se întâmple astfel încât să pară că și dovedește acest lucru. O serie de întâmplări care nu mai par coincidențe, pot fi doar lucrări diavolești pentru a băga zâzanie între oameni. A acuza pe cineva de vrăjitorie sau îndrăcire, fără dovezi, e ca și cum ți-ai face singur vrăji. Mai mult, există și situații în care se fac „prostii” din acestea, astfel încât să dai vina pe altcineva. Să îți aducă mama o farfurie cu plăcinte și să îți fie rău după aceea, chiar în mai multe rânduri, ca să ajungi să crezi că ți se face ceva rău de către acea persoană, sub o formă sau alta, fie și cu gândul. E dibaci tare, sarsailă! Apoi, chiar poți avea o înclinație către astfel de lucruri crezând că unele persoane sunt dispuse să facă rău sau să îți faci rău singur, printr-o putere mentală mai mare. Puterea credinței poate fi aceeași și dacă gândim pozitiv, și dacă vom gândi negativ. Așadar, atenție la gânduri… paza gândurilor, cum ne învață sfinții. Pe de altă parte, a fi în conflict cu o mamă, indiferent din vina cui, fie și a ei, e tare păgubos! Mamele au o putere foarte mare asupra copiilor, putere de arhiereu. De aceea, cu măsura cuvenită, să ne respectăm mamele, dacă așa au fost investite și cinstite de către bunul Dumnezeu, nu de frică, ci din respect pentru cel mai mare în ani și ierarhie. Desigur, să nu uităm de scumpele mame care uită că au această putere și blestemă, spun cuvinte rele sau gândesc de rău, fără a pricepe că fac rău propriilor copii! Să nu uităm și că unele mame se folosesc de puterea blestemului, ceea ce iară nu e bine, dacă nu vor să își vadă propriii copii distruși sau chiar cu vată-n nas și cu mâinile pe piept, cum se spune. Trebuie să existe discernământ, trezvie. Fără această trezvie, calitate greu de dobândit fără puțină smerenie, nu putem pune pază gândurilor, impulsului agresiv al răzbunării, eșapării frustrărilor în acest mod cât se poate de… blestemat în sine, aș spune eu! Sunt atâtea cuvinte care pot lua sporul casei, atâtea gânduri… de aceea, cel mai bine este să nu băgăm în seamă ce ni se întâmplă sau ce credem că se întâmplă și să ne vedem de viață ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, iertând tot, oricui, orice. Asta nu înseamnă să ne gudurăm pe lângă vreun vrăjitor sau altfel de om cu intenții rele, doar pentru că am iertat. Iubirea poate fi și călugărească, de la distanță!🤗 Concluzia, la acest prim punct este că, în primul rând, ar trebui să fim atenți ca nu cumva, din varii motive, să amplificăm chiar noi situația din casă.

2. E posibil ca cineva chiar să ne facă „prostii” și astfel să pierdem sporul casei. Doar că lucrurile sunt simple, vraja nu prinde pe păcat pentru că demonii nu pot sta pe Lumină, ci doar pe întuneric, nu pot lucra din Rai, ci numai din iad. Dacă ei nu pot urca la Rai, e de la sine înțeles că pentru a arunca cu ceva în tine, trebuie să fii la îndemâna lui, aproape de el, adică în iad. Cât suntem în trup, iadul e în noi, scris, executat din păcate mai mari sau mai mici, din patimi. Acesta este materialul „clientului” cu care lucrează diavolul. El, diavolul adică, nu are acest material de dat cuiva, astfel încât trebuie să vii tu cu pânza, că ți-o croiește el, după aceea, o ajustează exact pe măsura și formele tale fizice, psihice, mentale, mintale și spirituale. Așadar, o nouă soluție ar fi ca spovedania să se facă și curat, dar și cu zdrobire de inimă, mai ales admițând cu sinceritate că nu doar că dăm vina pe cineva, că îl judecăm și vorbim de rău și că nu știm să iertăm, dar dacă am putea și ar da voie Dumnezeu, cu siguranță l-am pedepsi cumva! Există îndreptar de spovedanie, ca și ghid terapeutic de mântuire! Sigur că dacă nu îndeplinim aceste cerințe, încă având material de croit pentru ăl cu cornițe, nu se rezolvă cu nimic situația, nici cu 100 de Sfinte Masluri și post negru. De folos e să ne rugăm la Dumnezeu să ne lumineze, unde am greșit, să reparăm măcar prin pocăință dacă altă cale nu mai există! Acolo unde e lumină, întunericul dispare. Intrați noaptea într-o cameră, aprindeți lumina și apoi căutați întunericul, vedeți unde îl găsiți… nicăieri, bineînțeles! E valabil și invers, ca să înțelegem de ce, umblând pe întuneric, ne împiedicăm de toate cele ale vieții și ne spargem capul.🤗🙉

3. E posibil ca noi să fi greșit față de acea persoană și greșeala noastră să fi căzut ca un blestem peste noi.

4. E posibil să nu fi binecuvântat banii sau lucrurile primite sau cumpărate și astfel să fi băgat „spori de mucegai” în toată casa, care s-au întins în toate, peste tot!

5. Poate că am cumpărat ceva furat sau dintr-o înșelătorie, știind acest lucru și așa ne-am pierdut sporul casei, de fapt. Aia, cu…oricum o cumpăra cineva, nu eu am făcut, e păcatul lui, nu ține, pentru că încurajăm furtul sau înșelătoria. Dacă nu mai cumpără nimeni, nu mai au motiv să o facă pentru că, la general vorbind, ca să existe orice, trebuie să aibă și clienți sau adepți.

6. Poate că ne-am zgârcit la ceva și am pierdut sporul: o mână întinsă pe motiv că am mai dat sau nu prea avem sau că strângem pentru alții… deși Hristos a cerut pentru acela, nu pentru alții… Iconomul e Hristos, nu tu. Poate că la o Biserică sau te-ai lenevit la a cerceta un bolnav sau la a face un bine… poate ai pus cuiva mai puțin în pahar sau în farfurie, din zgârcenie, încercând să te convingi singur că faci asta din prudență, din bună chiverniseală, deși e zgârcenie pură. Poate că te-ai zgârcit la cuvinte, nu ai ajutat când trebuia, poate că un soi de zgârcenie o fi fost pe undeva. Mai bine să spovedim orice, ca să scăpăm de acest bolovan ce ne trage la fundul oceanului sărăciei. Dacă te-ai zgârcit a da pentru Dumnezeu, ți-ai dat foc la valiză!🤗 Nu că ar pedepsi Dumnezeu, poate, El fiind bun, ci pentru că noi țesem aceste haine de viață, zdrențăroase. E cumplit și totuși ne încăpățânăm să nu pricepem și să nu îndreptam. Ia să vedem un parfum bun, un pantof, o prostioară scumpă pentru opil…acolo, ne mai și împrumutăm, nu doar că dăm😀 ce avem!

7. E posibil ca sporul casei să dispară din simpla credință că nu vom reuși. Se întâmplă exact ceea ce credem. Există și acea categorie de oameni care cred că gândind pozitiv, vor avea multi bani, prieteni etc., că le vor obține. Unii le obțin, adevărat, pentru că sunt vânduți deja, prin încrederea declarată, lui satan, cel ce poate împlini așa cereri, mai ales dacă ești „profetul” lui și îți faci un obicei din a convinge și pe alții, că o simplă gândire pozitivă, repetată ca o mantră, la infinit, poate aduce bogăție. El te răsplătește pentru așa „propovăduire”, nu că ar vrea să te răsplătească sau că te-ar iubi, ci pentru că are nevoie să te stimuleze atât pe tine, cât și pe toți cei care te ascultă, are nevoie de dovezi. Personal, nu cred în astfel de mantre, ci în rugăciunea inimii: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătoasa!