Mă trezesc noaptea, pe la 2-3-4 și mai dormi dacă poți!

Dragu Marin, Sebeș: Bună ziua! Doamne ajută la toată lumea! Eu gândesc să nu râdeți de mine cu așa problemă, numai că pentru mine-i tare serioasă. Despre ce e vorba: mă trezesc noaptea, pe la 2-3-4 și mai dormi dacă poți după aia, că nu se mai poate și asta-i de ani și ani de zile, cât mai des, nu că mi-s bătrân acuma și nu mai pot a mă odihni de bătrânețe. Că nici bătrânețea nu-i decât 60 de ani! Am muncit toată viața, crescut copii, femeia nu am supărat-o chiar tare, că nici nu am băut sau să mă țin de alte lucruri. Așa o fost că am muncit mult și dacă nici nu ne-am văzut, nu ne-am certat. Bani, nici am avut, nici lipsă. Boli prea rele, nu. Or mai fost, dar am trecut cu bine amândoi. Copiii îs buni, cuminți, pe la casele lor. Nimic deosebit, dacă nu pun la socoteală problemele firești de viață cu suiș și coborâș, ca la toată lumea. Dar asta cu lipsa somnului e tare rea, să știți! Dacă se întâmplă uneori, nu bagi în seamă, dar dacă se întâmplă să dormi puțin cu anii și să te trezești la cin-te-știe ce ore, după vreo câțiva anișori te cam pui pe gânduri, mai devii mai nervos, mai pleci cu tensiunea la deal, plus altele. Ce mă face pe mine curios, e ora. Cam mereu, aceeași. Femeia mea îmi zice că-i cu ață albă cum se spune, că-i făcătură. Io am zis că oi avea ceva stricat la cap, să mă caut pe la vreun doctor sau la psihiatru. Dumneavoastră ce spuneți? Eu, și de-mi răspundeți, și de nu, vă mulțumesc anticipat și vă urmăresc. Doamne ajută la toată lumea să fie!

Lelia Marcu: Vă propun ca, preț de 21 de zile, să vă puneți ceasul să sune la ora două noaptea și să luați un Acatist să îl citiți. Vedeți după aceea dacă vă mai trezește cineva, până dimineața la 8-9, că eu cred că nu. Cine se distrează cu trezitul omului noaptea, să îi slăbească puterile, nu se va mai distra deloc dacă în acel timp îl folosim pe post de ceas deșteptător, pentru rugăciune.😀În plus, un pic de Dumnezeu și spovedanie, ca să mai dăm jos din „sac”, nu strică. Pe de altă parte, mă gândesc și la faptul că prea multă grijă pentru ziua de mâine, perfecționismul e posibil să vă trezească noaptea. Acum o fi ceasul biologic dat peste cap, dar mai la tinerețe grijile au un ceas deșteptător în miez de noapte, într-un anume moment, în miezul unui ciclu de somn, în una dintre fazele lui. Se știe că somul are mai multe faze, cicluri bine determinate. Unul dintre ele este cel în care se face curățarea de balast, un altul în care se face încărcarea pentru a doua zi… e ca o baterie. Bine ar fi dacă ați reveni puțin la anii tinereții, conștientizând câtă pagubă poate aduce în viața omului grija zilei de mâine, așa, fără măsură! Doamne ajută!